U bent hier: Welkom bij IJSCH › Nieuws

Nieuws

Finale Leisure world regio oost te Deventer 2017
   (27-02-2017)

En wat is ze trots!

Op zaterdagavond 25 februari zit ik zo rond kwart over zeven in de ijshut van de ijsbaan Deventer aan tafel bij de familie Wannink. Esmeralda toont trots haar beker, de beker die staat voor de 1e plaats (algemeen klassement) in de Leisure World Regio Oost competitie.


Zo’n anderhalf uur later mag Herman Haamberg een zelfde beker in ontvangst nemen bij de masters.


Een beker met symbolisch een donker “randje”. Beiden wonnen niet de afsluitende wedstrijd. “Ze” reden gecontroleerd de wedstrijd uit en lieten de dagprijs aan de concurrentie.
Bij de masters heeft winnaar Freek Lok maar kort genoten van de huldiging. Kort daarop werd hij naar het ziekenhuis gebracht. Hartfalen was de oorzaak. Freek kreeg snel medische hulp van zijn directe schaatsmakkers en van de EHBO zodat “we” uiteindelijk weer opgelucht adem konden halen.

Fietsen is feitelijk Esmeralda’s passie, vertelt Monique, de moeder van Esmeralda trots aan mij. Ze praat honderduit over haar dochter, de wedstrijden, de koersen in Duitsland, de skeelerwedstrijden en de belangstelling die Esmeralda nu al heeft van de landelijke schaatstop. Shorttrack trainingen volgt ze nog steeds en vindt ze erg leuk en in haar hart ligt dat misschien nog wel dichter bij dan het marathonschaatsen.

“Ook al is het maar om snelheid te behouden en te ontwikkelen, snelheid die ik nodig heb in de finale van een marathon wedstrijd. Alleen daarom blijf ik shorttracken gedurende het winterseizoen. En het spel dat wordt gespeeld bij het marathonschaatsen vind ik met name leuk”, vult Esmeralda haar moeder aan.

Concurrentie had ze in deze competitie eigenlijk onvoldoende, de stap naar de landelijke top is voor het volgende seizoen wellicht nog een stap te ver voor de 17 jarige schaatsster. Maar wie weet wat de zomer brengt.

Terug naar de rand van de ijsbaan ontmoet ik Alexander, de broer van de marathonschaatser die in 1997 de Elfstedentocht op klappers volbracht en nadien een vracht aan prijzen in de wacht sleepte.

Van Jan Maarten weten we dat hij goed kon doseren wanneer hij wel of niet moest trainen, in welke vorm en wanneer hij er moest staan voor de wedstrijd. Alexander doet het wat dat betreft niet veel anders en was goed voorbereid naar de Scheg afgereisd. Maar ja bij binnenkomst in de ijs-tempel zag Alexander zijn ploegmakkers al bezig in de finale. Oeps, ook in Gelselaar staat heeeeel af en toe de tijd even stil.

En dat je moet opletten weet ook de ervaren Paul Aarninkhof. De master bij de M1 die veel in z’n mars heeft. De bijter uit Denekamp kon zijn tong er wel af bijten toen hij samen met drie achterblijvers de sprint aan ging en finishte. Jammer dat Theo Koomen niet langs de kant stond want die had de longen uit zijn lijf geschreeuwd, Paul jonge, je moet doorrijden, je moet nog een ronde, potverdorie Paul wat maak je met nou!

Het zijn dingen die gebeuren, op dat moment vervelend, maar omgekeerd wat het marathonschaatsen leuk maakt.

Zondag 5 maart sluiten we af met de Noord Oost competitie. Wederom in Deventer. Alle ogen zijn op Fred Smedes gericht nu Harrie Klein Gebbink nog kampt met blessureleed, de naweeën uit een eerdere wedstrijd. Of gaat Roel Neutel ons verrassen. En wat dacht je van Jaap in het Veld, Jos Doeschot of Henk Holland? Genoeg ijzers in het vuur om er een prachtige wedstrijd van te maken. Net zoals Roel dat onlangs heeft gedaan op het natuurijs in Zweden door op de 200 kilometer als 8e de finishlijn te passeren. We zullen het meemaken.

Gerhard Diepenmaat

 

 

 

 

 

 

 

(Terug naar boven)


Nieuw marathon lid stelt zich voor: Daan Loohuis
   (09-01-2017)

Ik ben Daan Loohuis, 18 jaar en volg momenteel 6VWO aan de bouwmeester in Haaksbergen.

Ik schaats al ruim 10 jaar, met tussendoor soms een pauze door blessureleed of ziekte. Ik ben begonnen op de langebaan, voornamelijk gericht op prestaties, de motivatie werd echter steeds minder doordat ik blessures had en doordat er niet veel jongens van mij leeftijd schaatsten vandaar dat ik ook enige tijd heb getwijfeld of ik dit jaar wel zou gaan schaatsen. Ik zou eventueel nog bij de recreanten kunnen gaan schaatsen, alleen ik wilde wel voor een maximale prestatie gaan en uitdaging hebben.

Na lang twijfelen heb ik toen besloten om de 2de maand van het seizoen te beginnen bij de marathongroep. In het begin wist ik niet goed wat ik moest verwachten, maar al snel bleek dat ik op de goede plek terecht was gekomen. De marathongroep bestaat uit een groep mannen die zeer gemotiveerd is om er elke training weer tegen aan te gaan. Ook rijden de meeste mannen technisch zeer goed en valt er nog veel van ze te leren. De trainingen bevallen mij zeer goed.  

Doelen: Ik hoop dit seizoen nog minimaal één en misschien 2 marathonwedstrijden (uit) te rijden. Ook hoop ik tegen het eind van dit seizoen technisch beter te rijden, hier valt namelijk nog veel winst te behalen.

(Terug naar boven)


Nieuw marathon lid stelt zich voor: Michelle Geerdink
   (20-10-2016)

Ik ben Michelle, 18 jaar. 

Ik ben bezig met de studie Pabo, docent voor het basisonderwijs. Ik zit inmiddels in het tweede leerjaar en het bevalt me erg goed. Deze opleiding doe ik op het Saxion in Deventer.
Zelf woon ik in Wierden nog gezellig bij mijn ouders in huis.
Ik ben vroeger begonnen met schaatsen bij de schaatsschool van de ijsbaan in Deventer. Hier kon je alleen in de winter schaatsen en in de zomer stond er niets op het programma. Vandaar dat ik naar de Wierdense ijsclub ben gegaan. Hier heb ongeveer  vijf jaar geschaats. Na die vijf jaar ben ik overgestapt naar Haaksbergen.
De meiden waarmee ik in de wedstrijdgroep kwam, kende ik al van de wedstrijden en kon ik het erg goed mee vinden. Bij IJSCH heb ik vier jaar aan langebaan schaatsen gedaan.
Na negen jaar langebaan ben ik toch overgestapt naar de marathon. In eerste instantie was dit omdat de tijden van het langebaan schaatsen niet te combineren waren met mijn schooltijden. De tijden waarop de marathongroep schaatste, waren wel te combineren.  Vandaar dat ik vorig jaar al ben begonnen aan de marathon, alleen dan voor de helft. De donderdag reed ik met de marathon en de vrijdag met de langebaan.  Bij de marathon werd ik goed ontvangen en elke training was voor mij weer een uitdaging, want dat duurvermogen was ik niet gewend en zat er ook vrijwel niet in. Deze uitdaging heeft ervoor gezorgd dat ik dit seizoen vol mee train met de marathon. Dit seizoen wil ik eerst het duurvermogen opbouwen en als dat er een beetje inzit, ga ik aan de marathon wedstijden beginnen.

(Terug naar boven)


Nieuw IJSCH lid stelt zich voor: Jos Nollen
   (20-10-2016)

Het is mooi dat IJSCH de nieuwe leden een gelegenheid geeft zich voor te stellen.

Wel nu, ik ben 60 jaar, getrouwd met Carla en we hebben 3 kinderen; Renske, Noortje en Joost.
Ik werk voor een Duits bedrijf (NATUS in Trier) en voor dat bedrijf doe ik in Nederland de verkoop en een deel van het projectmanagement.
Wij ontwerpen en bouwen electrische schakelinstallaties (hoogspanning) voor de zware industrie en energiecentrales.
We wonen in Notter tussen Wierden en Rijssen en hier hebben we ook ons theehuis  (www.theehuys-grimberg.nl ) .
Dus als je een keer met de fiets in de buurt bent dan ben je uiteraard van harte welkom.
Toch vindt ik het belangrijk om nog naast het werk ook nog wat te sporten.
Ik ben ook lid van zowel de Wierdense IJsclub als van Skeelervereninging Rijssen.
Wierden en Rijssen zijn ook mooie aktieve verenigingen en in Rijssen heb ik vele jaren training gegeven aan de wedstrijdrijders.
Het skeeleren is eigenlijk nog wel steeds mijn dingetje en daarom zit ik in de organisatie van de Free-wheel Inline Cup Oost skeelercompetitie.
De komende jaren wil ik nog graag marathon wedstrijden skeeleren..
Naast het skeeleren ben ik de laatste jaren ook meer voor het marathon-schaatsen gaan trainen en op zoek gegaan naar een trainingsgroep voor de Masters-2 niveau.
Ik hoop nog lekker lang te kunnen trainen en ben ervan overtuigd dat dit bij IJSCH zeker gaat lukken.

(Terug naar boven)


De eerste marathon op natuurijs wordt vanavond verreden in Haaksbergen
   (19-01-2016)

Het ijs is er dik genoeg, zo bleek vanmorgen vroeg na inspectie door de plaatselijke ijsvereniging en de KNSB. Ook het ijs in Noordlaren voldeed aan de vereiste minimale dikte van 3 centimeter. “De keuze is uiteindelijk op Haaksbergen gevallen, omdat de temperatuur daar volgens de verwachting de hele dag onder nul blijft; in Noordlaren komt de temperatuur boven het vriespunt is de voorspelling”, licht Willem Hut, competitieleider marathon van de KNSB, toe. De vrouwen starten om half zeven; de heren een uur later.
Zo is het te lezen op de site van de KNSB.
 
Uiteraard zijn we weer blij en ontzettend trots dat wij de wedstrijd mogen verzorgen.
 
De baan ligt er fantastisch bij, de voorbereidingen zijn in volle gang en zoals het er nu naar uit ziet maken we er weer een mooi spektakel van.
Tientallen vrijwilligers zijn de hele dag al in touw om alles in orde te maken voor dit schitterende festijn.
 
De baan is vanaf 17.30 uur open voor het publiek.
De vrouwen starten om 18:30, de heren starten om 19:30.
 
Bent u lid van onze vereniging of hebt u een abonnement op onze baan, dan kunt u op vertoon van een geldig pasje gratis naar binnen.
Van de overige toeschouwers zullen wij een vergoeding vragen voor de entree (5 euro voor volwassenen, 2 euro voor kinderen (t/m 12 jaar)).
Let op: u kunt alleen contant betalen (dit geldt ook voor koek en zopie)!

(Terug naar boven)


Ogenblik a.u.b. ...