U bent hier: Welkom bij IJSCH › Skeeleren › Skeeler-onderhoud

Skeeler-onderhoud

Skeelers hebben onderhoud nodig. Met name lagers kunnen behoorlijk vies worden. Het is aanbevolen om niet op nat wegdek te rijden omdat de lagers dan nat worden, vervolgens slecht drogen en er roest kan ontstaan.
Hier volgt een manier om dat onderhoud uit te voeren:

Haal de wielen uit het frame:  Gebruik goed passende imbussleutels om ze los te draaien. Zorg ervoor dat je de wielen in de volgorde legt zoals ze gemonteerd waren;
Maak de lagers aan de buitenzijde schoon.

Een wiel heeft 2 lagers en een spacer. De spacer verdeelt de druk en houdt de lagers op hun plaats.

Haal het eerste lager uit het wiel mbv een imbussleutel of een schroevedraaier, het  andere lager kun je met je vinger er uit duwen;
Maak de lagers schoon.

Er zijn drie soorten lagers:

Dichte lagers: hiervan zijn de kogeltjes niet zichtbaar, ze zijn niet open te maken en dus moeilijk te smeren;
Afgesloten lagers: het afdekplaatje is afneembaar door het eruit te wippen of door het verwijderen van de C-ring;
Open lagers: hiervan zijn de kogeltjes zichtbaar.

Verwijder alle oude olie/vet en stof door de lagers in een bakje met wasbenzine, petroleum of een citrusoplossing te leggen. Beweeg ze en gebruik eventueel een tandenborstel om achtergebleven vuil te verwijderen. Laat de lagers daarna drogen op een krant. Eventueel herhalen.
Als de lagers schoon en droog zijn moeten ze weer gesmeerd worden. er zijn 3 soorten smeermiddelen:

PFTE (Teflon)kogellagervet;
PFTE (Teflon) spray:
Naaimachine olie.

Wielen slijten onevenredig af. Door de wielen regelmatig te wisselen kun je de slijtage min of meer plannen. Er zijn verschillende wisselschema’s mogelijk, je ziet hieronder 2 afbeeldingen waarbij in de eerste afbeelding de 2 voorste wielen naar achteren en de 2 achterste wielen naar voren gaan. Bovendien worden de wielen gedraait zodat de draairichting verandert. Bij de 2e afbeelding worden de wielen van de ene naar de andere skeeler verplaatst. Hierdoor blijft de draairichting gelijk.

          


Ogenblik a.u.b. ...