U bent hier: Welkom bij IJSCH › Test › marathonafsluiting

marathonafsluiting

 
Geen eerste marathon maar wel in de prijzen!
 
Met een verschil t.o.v de de datum van vorig jaar maar wel op dezelfde dag, hebben we dinsdag 7 maart jl. het marathon schaatsseizoen afgesloten.
 
Een uur en 2 minuten waren deze keer nodig om de 100 ronden van Han af te werken. Onder aansturing van Han Tieltjes werd gestart in een tempo waarbij iedereen, jong en belegen (qua leeftijd) kon aansluiten en lange tijd in het peloton mee kon schaatsen. Bijna alle marathonschaatsers in één schaatspeloton. Een dik uur later konden de schaatsen uit. Uitlopen, rekken en strekken en vervolgens onder de douche. De haren gekamd en op naar het restaurant voor de afsluitende avond.

 

In de lounge van de ijsbaan stond koffie, thee en cake klaar. Rond de 40 marathon schaatsers en schaatssters namen plaats in afwachting van de special quest van de avond. Na een inleidend woord van mij nam Jorien Voorhuis, specialist op de 3 en 5 kilometer, ons mee in 15 jaar topsport. Haar onderwerp voor deze avond; "de droom die uitkomt".
 
Voor haar was een uur lang een luisterend oor. Ze nam ons mee hoe een topsporter leeft, omgaat met tegenslagen, en kan genieten van de momenten en de successen. Dat de deelname aan de olympische spelen heel bijzonder is, maar toch ook weer niet.
Jorien; "je moet gewoon hard schaatsen" net als bij de wereldbeker wedstrijden of een allroundkampioenschap. Dat maakt niet het verschil volgens Jorien. Wel de entourage het hele gebeuren erom heen, dat maakt de deelname aan een olympisch toernooi zo speciaal.
En hoe de werkweek van een topsporters eruit ziet? Het veelal leven vanuit de koffer. Met andere woorden weinig thuis en veel, ja heel veel trainen.

Een inspirerend verhaal dat vervolgens werd vervolgd door Han Tieltjes die de behaalde resultaten van de marathonschaatsers en schaatssters deelde met de aanwezigen.

Achteraf gezien een hele bijzondere prestatie door Harry Klein Gebbink die met gebroken ribben de afsluitende wedstrijd in Deventer met een 5e plek kon afsluiten. En hiermee een podiumplek veilig stelde.

En niet te vergeten Fred Smedes die in de "polder" knap 2e werd bij de gewestelijke kampioenschappen.

Aanstormend talent Esmeralda Wannink won bij de regionale dames de Leisure World competitie.

Herman Haamberg was in dezelfde competitie bij de M3 de sterkste dit jaar.

Progressie werd dit seizoen geboekt door Jaap in het Veld en René Lukens.

Landelijk liet B rijder Patrick Reijnders van zich spreken en ook Gijs Verduijn die dit seizoen stappen heeft gemaakt. Voor een totaaloverzicht; zie de bijlage.
 
Voor nu even rust en begin april langzaam beginnen met de opbouw van de conditie door te fietsen skeeleren of looptrainingen uit te voeren.
 
We zien elkaar mogelijk de komende zomer en anders zeker op het ijs begin oktober van dit jaar.
 
Gerhard Diepenmaat
Vz marathoncommissie IJSCH.


Ogenblik a.u.b. ...